
Het doorplaatsen van jongeren in de jeugdzorg veroorzaakt grote problemen voor hun sociale leven en mentale gezondheid, blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van stichting Het Vergeten Kind. Jongeren die uit huis worden geplaatst, krijgen vaak niet direct een geschikte plek. Hierdoor verhuizen ze meerdere keren, soms tot wel twintig keer.
De impact van doorplaatsingen
Uit het onderzoek, waaraan 119 jongeren deelnamen, blijkt dat de gemiddelde jongere zes keer verhuisde na een uithuisplaatsing. Voor velen was dit een onverwachte en stressvolle ervaring. Zo vertelt de 21-jarige Serena:"Negen keer heb ik moeten verhuizen. Vaak was het onverwachts. Op de dag zelf kwam een groepsleider dan vertellen dat ik naar een andere plek moest."
De constante wisselingen hebben grote gevolgen. Jongeren ervaren vaak angst, eenzaamheid en depressie en in sommige gevallen zelfs suïcidale klachten. Ook het sociale leven lijdt onder de verhuizingen, omdat jongeren door de afstand of regels op een nieuwe plek geen vrienden meer kunnen zien of hun hobby’s kwijtraken. Dit kan leiden tot een diepgeworteld wantrouwen tegenover anderen."Uiteindelijk ben ik gestopt om mij te hechten aan mensen," zegt Serena. "Ik wist dat de kans groot was dat ik weer moest verhuizen."
Weinig verbetering ondanks eerdere aandacht
Het onderzoek wordt gepubliceerd in het kader van de Week van Het Vergeten Kind, met als thema doorplaatsingen. Opvallend is dat zes jaar geleden dezelfde problematiek werd aangekaart."Het laat zien dat er nog te weinig is gebeurd," zegt Margot Ende-van den Broek, directeur van de stichting. Hoewel beleidsmakers het probleem erkennen en er pilots zijn geweest, merken jongeren nog geen echte verbetering.
De onderzoekers pleiten voor een menselijkere en zorgzamere aanpak, waarbij niet de jongeren, maar de hulpverlening zich verplaatst. Ook moet de jeugdzorg minder afhankelijk zijn van leeftijdsgrenzen, zodat jongeren niet hoeven te verhuizen wanneer ze een bepaalde leeftijd bereiken."Het systeem kan echt verbeterd worden met de juiste aanpak," aldus Ende-van den Broek.
Bronnen
NOS Nieuws: "Verhuizing op verhuizing: doorplaatsen in de jeugdzorg is schadelijk"
Onderzoek: Verwey-Jonker Instituut in opdracht van stichting Het Vergeten Kind
Comments